• Фото Видео
  • 08.03.2023
  • Блог
Сватбена фотография
Сватбена фотография

Таня Смит – графичен дизайнер и фотограф разказва за избора и да бъде втори фотограф на сватбения ден. Според нея, изпълнявайки тази роля, като професионален фотограф ще падне далеч по-малка отговорност, но опитът, който ще придобиете е безценен. Като втори фотограф не е необходимо да се притеснявате за всички подробности около сватбата, финансовата част и др. Просто отивате там и правите снимки, давайки най-доброто от себе си, разбира се. Таня разкрива нейните 10 причини, заради които би си струвало да наеме втори фотограф, който да помага по време на заснемането на сватбата.

Не може да бъдем едновременно на две места

Първата причина да си вземете втори фотограф е, че просто няма как да бъдете едновременно на две места и да правите снимки. Докато шаферките и булката се приготвят, някой би трябвало да заснеме подготовката на шаферите и младоженеца на друго място. Докато заснемате официалните снимки на сватбеното тържество след церемонията, няма как да обърнете внимание на останалите гости. Макар че сте уловили булката с баща и докато излизат по пътеката, едва ли в същия миг може да уловите и първия поглед и очите на младоженеца, когато ги види. При всички случаи, вторият фотограф би бил безценен тук.

Ще ви помогне с вашата екипировка

Таня Смит казва, че е правила снимките на последната сватба с доста малка екипировка – Canon 5D Mark III с обектив Canon 24-70mm F/2,8. В доста случаи това е недостатъчно за заснемането на добра фотосесия, Един асистент би бил полезен дори с това да охранява и да носи допълнителната техника, докато вие като основен фотограф правите снимки някъде другаде.

Той може да бъде вашият жив статив за осветлението

Тъй като, при всички положения ще трябва да направите снимки и на закрито, в цялата патардия и навалица едва ли ще може да ползвате тромавите и неудобни стативи за осветлението навсякъде, така че вторият фотограф би могъл да бъде ползван вместо тях, осигурявайки подходящата светлина за хубавите снимки.

Ще ви помогне да съберете и позиционирате хората на груповите снимки

Дори да снимате на малка сватба, то събирането на цялото семейство за групова снимка е сложна, а понякога и скучна работа. За да направите тези снимки ще ви бъде доста трудно да пренареждате хората в търсене на перфектната снимка. Наемането на втори фотограф би бил много полезен ход относно организирането на групите от хора пред вашата камера.

Вторият фотограф може да заснеме някои дребни детайли

Подробните снимки на интериора и мястото на сватбата винаги са на втори план зад официалните портрети и действителната церемония, както и празненството след това. Като основен фотограф едва ли ще ви остане време да заснемете всичко, освен това, винаги съществува и риск да пропуснете някои от важните гости. Наемането на втори фотограф ще свали от гърба ви част от този стрес.

Вашето подкрепление

По време на сватбата може да се окаже че не само няма да седнете дори за миг, но даже няма да имате време да отидете и до тоалетната. Много по-добре би било да имате човек, който да ви донесе чаша вода или да ви замени, когато имате нужда от почивка. А какво би се случило, ако нещо стане с вашия фотоапарат в средата и най-важният момент на церемонията. Вторият фотограф е чудесен резервен план.

Шанс да бъдете учител или ментор

Таня Смит казва, че е научила много от фотографите, с които е снимала през годините. Дори само като ги наблюдавате може да научите нещо ново. Нещата като сватбения фотографски етикет и практика се учат по време на работата. В този смисъл, наемането на някой по-млад и неопитен фотограф като втори би били много полезно за самия него и цялата фотографска общност като цяло.

Различна перспектива

При изображенията заснети от различен ъгъл, окото на друг фотограф може да добави дълбочина на общата перспектива и като цяло на фотосесията, която ще предоставите на своя клиент. Като първи фотограф ще бъдете фокусирани върху получаването на най-важните кадри, така че едва ли ще сте в творческо настроение, в каквото би могъл да бъде вторият фотограф. Със сигурност с времето ще овладеете и справяте със всичко, но вторият фотограф би бил полезен във всички случаи, ако става въпрос за различен поглед и перспектива.

Баланс на вашите слабости

Един наистина умен фотограф ще наеме втори фотограф, чиято сила е всъщност собствената му слабост. Ако сте се специализирали в заснемането на педантично осветени портрети, може би вторият фотограф, който е наистина добър в журналистическите снимки ще ви помогне най-много в усъвършенстването на снимките за сватбеното тържество. Ако не сте добър в груповите и детайлните снимки, то някой, който е наистина известен в тази област ще ви свърши чудесна работа. Просто оставете егото си настрана, идентифицирайте своите слабости и наемете подходящия помощник.

Може да търсите по-висока цена от вашите клиенти

Да имате втори фотограф ще добави допълнителна стойност на вашите услуги, което ще ви направи и по-търсен и известен за по-големи сватби. Ако сте с нисък бюджет едва ли ще може да отговорите на изискванията на голямото сватбено събитие. Придвижвайки се напред, ще може да увеличите своите минимални цени за услугите, което пък би ви позволило да си наемете втори фотограф за всички изброени по-горе причини.

Коментари към тази статия