• Фото Видео
  • 09.10.2022
  • Блог

Зешеметяващи фото портрети? Всеки е разглеждал снимки на заснети отблизо хора и лица. Някои от тези портрети наистина правят огромно впечатление и оставят невероятно впечатление. Днес ще поговорим за това, как може да направим портрети, които да излизат извън рамките на обичайното. По принцип, не е зле да се следват определените правила и канони във фотографията при снимането на портрети, но ако погледнете във Flickr, например, ще видите, че някои от най-забележителните фотографии са правени малко встрани от тези правила.
Следващите съвети са за това, как може да снимаме по различен начин, правейки наистина зашеметяващи портретни снимки.

1. Променяйте перспективата

Портретна фотография
Портретна фотография

Повечето портрети се снимат с камерата на височината и около нивото на очите на модела. Стандартно, това е ок, но ако промените тотално ъгъла на снимане може да постигнете наистина WOW фактор. Застанете нависоко и снимайте отгоре модела, или застанете максимално близо до пода и снимайте отдолу нагоре. При всички случаи, промяната на перспективата ще ви даде интересен поглед и нов изглед на снимките.

2. Експериментирайте с контраста на очите

Портретна фотография
Портретна фотография

Удивително е колко много посоката на очите на обекта може да повлияе на изображението. При повечето портрети модела гледа надолу към обектива – нещо, което може да създаде истинско чувство на връзка между него и тези, които гледат след това изображенията. Но има и няколко други неща, които може да опитате:

A. Елиминирайте камерата – накарайте модела да съсредоточи вниманието си върху нещо което не се вижда и е извън полезрението на камерата ви. Това може да създаде усещане за прямота и също така да създаде малко интрига и интерес, карайки зрителите на фотографиите да се чудят какво точно гледа. Това е особено впечатляващо, когато обектът показва някаква емоция (т.е. задавайки въпроса – „какво го кара да се смее?“, или “ какво е това, което го кара да изглежда изненадан?“). Просто имайте предвид, че когато имате модел, който гледа извън рамката, в която снимате можете също така да привлечете окото на зрителя на снимката към ръба на изображението, отклонявайки го от същинския обект на вашата снимка.

Портретна фотография
Портретна фотография

Б. Поглед вътре в рамката – алтернативно бихте могли да накарате вашия модел да гледа нещо (или някой) в рамката. Например, едно дете, гледащо топката си, жена, която гледа новороденото си бебе или човек вперил жаден поглед в голяма чиния спагети. Когато давате на своя модел да гледа нещо, което е вътре в рамката на камерата, създавате втора точка на интерес и взаимоотношение между предмета и основния си обект. Това също помага и за създаването на „история, мотив“ вътре в снимката.

Портретна фотография
Портретна фотография

3. Разчупете правилата на композицията

Портретна фотография
Портретна фотография

Има много „правила“, когато става въпрос за композицията, които може да обичате, или да мразите. По принцип, всички те са полезни, но именно, знаейки че може да ги ползвате винаги, не е зле да експериментирате и да ги пренебрегнете – това може да доведе до неочаквано приятни резултати за окото на зрителя. Поставете вашия обект в т.нар. мъртва точка в центъра и това понякога може да създаде уникален образ, или обратното – разположете го точно на ръба на снимката.
Друго правило във фотографията е да дадете на модела пространство зад него – може да е много полезно наистина, но разчупете и него.

4. Експериментирайте със светлината

Портретна фотография
Портретна фотография

Друг елемент на изненада, който може да внесете в своите портретни фотографии е светлината. Тук има почти неограничени възможности. Страничното осветяване може да създаде настроение, да придаде странни силуети и скривайки някои от детайлите да предизвика истински интерес у зрителите.
Използвайки техники като Slow Sync Flash може да се създаде впечатляващо изображение.

5. Изкарайте модела от неговата комфортна зона

Портретна фотография
Портретна фотография

При снимането на „корпоративен“, или бизнес тип изображения винаги има опасност от това всички фотографии да изглеждат стандартно – няма нищо, което да се открои. За да създадете нещо специално, трябва да накарате модела да излезе от рамките на обичайното. Облеченият в костюм и вратовръзка бизнесмен, или елегантната бизнес дама, уловени в момент, в който скачат върху леглото, например, е далеч по-интересен кадър за гледане, отколкото скучната картинка, докато седят на кожения стол или диван. Разбира се, става въпрос, когато може и с когото може.

6. Снимайте откровено

Портретна фотография
Портретна фотография

Понякога, нагласените снимки с предварителна поза могат да изглеждат малко …. нагласени. Някои хора не изглеждат добре позирайки и затова преминаването към подхода на по-откровен тип заснемане може да проработи.
Снимайте обекта по време на работа, със семейството, или когато прави нещо, което знаете че обича. Това ще го накара да се чувства по-спокойно, така че ще можете да направите някои специални фотографии, в които модела реагира и изглежда естествено. Може дори да вземете по-дълъг обектив, да ги изкарате от обичайната им среда и да направите няколко папарашки снимки. Това работи изключително добре особено, когато работите с деца.

7. Използвайте спомагателни обекти (props)

Портретна фотография
Портретна фотография

Добавeте опорни елементи в снимките за да създадете друга гледна точка. Това може да са всякакви предмети и обекти, които може да разчупят ситуацията. Да можете да рискувате зрителите да отклонят малко от вниманието си встрани от модела, но бихте могли да добавите наистина чувство за история и място за образ, показан в нова светлина. Това ще даде на лицето, което фотографирате допълнителен слой дълбочина, което няма как да уловите без въпросните “props”.

8. Фокусирайте върху определена част от тялото – close up

Портретна фотография
Портретна фотография

Вземете обектив с голямо фокусно разстояние и снимайте отблизо част от обекта. Заснемането на дадено лице, ръцете, очите, устата или дори само на долната част на тялото може да повдигне много въпроси относно въображението на зрителя на изображението. Понякога това, което е останало извън образ, казва повече от това, което е включено в него.

9. Скрийте част от вашия модел

Портретна фотография
Портретна фотография

Вариация на идеята за приближаване на една част от тялото е да се закрият части от лицето или тялото в портрета на субекта. Можете да направите това с дрехи, предмети, с ръцете им, или просто чрез рамкиране на част от тях в картината.
Правейки това означава, че можете да оставите част от изображението за въображението на зрителя, от друга страна ще съсредоточите вниманието върху части на обекта, които искате да бъдат във фокуса.

10. Направете серия от снимки

Превключете камерата на „burst” или „continuous shooting“ режим и направете няколко снимки в едно и също време. Това ще ви помогне да създадете серия от изображения, които може да бъдат представени заедно в едно статично изображение. Техниката работи много добре, когато моделите са деца – те променят израженията и позициите си в бърза последователност.

Коментари към тази статия