• Фото Видео
  • 05.05.2023
  • Блог
Батерии
Батерии

Ситуацията е следната: фотосесията е в самия си разгар и изведнъж на екрана на камерата се появява съобщението, че батериите са почти свършили. Позната ситуация, нали? От тази статия ще разберете как да икономисвате заряда на батериите, за да не изпуснете най-интересните сюжети, докато снимате.

Това не са технически разсъждения а просто практични съвети, базирани на опита. Материалът може да бъде особено полезен на сватбените фотографи, на онези които пътешестват и репортерите на местата, където няма достъп до електричество.

Какво да направим, че да не останем без заредени батерии?

 

 

1. Запасете се с батерии
Вземете със себе си необходимият брой батерии – това е най-сигурният начин да не останете с тухла в ръце, вместо фотоапарат. В момента може да се намерят резервни батерии за всички модели фотоапарати.

2.Изберете камера, която ще работи дълго с едно зареждане на батерията
Някои съвременни фотоапарати може да правят само 200-300 кадъра с едно зареждане, докато други 1000-1200, дори повече. По правило „най-гладни“ се оказват компактните и безогледалните апарати. Работата е там, че в тях светочувстивтелният сензор, дисплеят и електронният визьор винаги работят. За да тръгнете със „сапунерка“ на дълго пътешествие ще ви е необходим цял вагон с батерии. Огледално-рефлексните фотоапарати работят доста по-дълго, тъй като матрицата в тях изразходва енергия само по време на снимката. Традиционно, огледалните апарати на Nikon са едни от най-икономичните в своя клас. Например, достъпният Nikon D3300 с едно зареждане може да направи 700 снимки, репортерският Nikon D500 – 1240, а  Nikon D750 може да направи до 1230 снимки.

3. Използвайте батериен грип
Това е устройство с отдели за няколко акумулаторни или обикновени батерии, които се включват към камерата. С него много по-лесно може да се правят вертикални кадри. На грипа с батериите са дублирани всички пинове за управление на камерата. Използването на батериен грип особено удачно за сватбените фотографи и репортерите. Ако сте пътешественик едва ли ще ви е толкова удобно – гриповете заемат доста място в раницата и не са никак леки. Отделно, те се предлагат отделно за всеки модел фотоапарат. Следователно при смяна на апарата трябва да се сменя и този аксесоар.

4. Използвайте Power bank и USB зарядно
Едва ли има някой, който да не е запознат със съвременните пауърбанк и външните, универсални зарядни устройства. PowerBank е батерия с голям капацитет, имаща един или няколко USB порта, като чрез съответния кабел към тях може да се включи всяко едно устройство с USB. Те се използват преди всичко за зареждане на смартфоните и таблетите, но вършат чудесна работа и за зареждане батериите на фотоапаратите. Някои компактни апарати и безогледални, както и екшън камерите се зареждат директно от USB, докато с огледално-рефлексните фотоапарати положението е малко по-особено. Последните се зареждат от специално устройство чрез домашната електрическа мрежа. Разбира се, в доста магазини се предлагат зарядни за тези фотоапарати, които позволяват зареждане директно през USB. При дълъг поход или екскурзия пауър банката и USB зарядното са почти задължителни.

Как да направим икономия на заряда на батериите?
Предполагаме, че все пак сте се оказали в ситуация, в която батерията пада и нямате резервна такава, както и нямате никаква възможност за презареждане. Какво да правим?

5. Снимайте сигурно
Някои фотографи без притеснение включват серийната снимка, правят няколко кадри вместо един и много допълнителни дубли. Този навик е придобит заради появата на цифровите апарати и картите с голям капацитет за съхранение на данните. В момент на недостиг на заряд на батерията, може за момент да си представете, че снимате на лента и са ви останали само 12 кадъра. Преди да направите снимката добре си помислете за композицията и параметрите и чак след това натискайте спусъка. Освен това, такъв „лентов подход“ ще ви накара да размислите дали да правите снимки на не толкова интересните сюжети.

6. Не използвайте режим Live View
При всички достойнства на този режим, Live View консумира много енергия и когато е включен, матрицата на апарата работи постоянно. Най-добре е да се ползва визьора. Най-малкото – не оставяйте режима включен за дълго време.

7. Не използвайте вградената светкавица
Светкавицата по време на своята работа изразходва много енергия. Затова е най-добра да бъде въобще изключена. Ако искате да направите икономия на батерията и при това да снимате със светкавица, използвайте външна светкавица – тя ще харчи от батериите на камерата.

8. Старайте се да не снимате на високи ISO стойности
Колкото е по висок ISO, толкова по-бързо ще пада батерията, тъй като процесорът ще е принуден да харчи енергия за шумозаглушването и обработката на кадрите. Затова, най-добре е изобщо да се откажете от снимане при слабо осветление.

9. Избягвайте снимките с дълга експозиция
Колкото по-голяма е експозицията, толкова повече енергия се консумира при експонирането на всеки кадър – при снимките с експозиция от няколко десетки секунди батерията се изтощава буквално за час-два. Затова, препоръчително е да избягвате да снимате в условията на слаба осветеност.

10. Изключете оптичната стабилизация на вашия обектив
В зависимост от марката на обектива, стабилизаторът може да харчи различно количество енергия. Тук трябва да се обърне внимание на моделът на обектива, както и на вашите лични наблюдения за неговото енергопотребление.

11. Изключете безжичните функции Wi-Fi и GPS
Ако вашият апарат е оборудван с Wi-Fi и GPS модули убедете се, че тези му функции са изключени. Безжичните технологии използват забележително много електроенергия и не трябва да се използват без да има нужда от тях.

12. Изключете автоматичното показване на фотографиите и извеждането на каквато и да е информация на дисплея на камерата
Основният дисплей на камерата харчи енергия, затова най-добре е да се изключат функциите, свързани с него. Преди всичко – това е автоматичното показване на снимките след заснемането им. Освен това, няма смисъл на основния дисплей да се показва информацията относно снимачния процес. Някои параметри се извеждат във визьора, а на всички добри камери, на горния панел има дисплей за показване на избраните настройки.

13. Необходим ли ви е автофокусът?
Камерата губи много енергия и при фокусирането на обектива, особено, ако използвате топ обективи с тежки лещи. В краен случай, автоматичното фокусиране може да бъде изключено, като в режим на снимане на пейзаж може лесно да минете и без функцията, научавайки се да нагласите ръчно обектива на необходимата дистанция.

14. Не натискайте бутона за снимане без причина дори наполовина
У много фотографи е налице вредният навик без необходимост периодично да натискат наполовина бутона за снимане. Полунатискането му активира работата на всички системи на фотоапарата – автоматичния фокус, експонометъра, стабилизатора и др.

15. Не изключвайте камерата след всеки кадър
При всяко включване на апарата рискувате да загубите повече енергия, отколкото ще спестите, тъй като част от нея може да бъде изразходвана за ултразвуково почистване на сензора от прах. Огледалните апарати могат да влизат в спящ режим без да изразходват енергия при това.

Коментари към тази статия