• Фото Видео
  • 24.07.2022
  • Блог

Сватбена фотосесия, заснемане на сватба

Някои хора просто се чувстват неудобно пред камерата, други се смятат за нефотогенични. Доста хора, след като камерата е насочена към тях започват да се чувстват като заек на пътя, заслепен от фарове. С други думи – усмивката им замръзва, не знаят какво да правят с ръцете си и общо взето изглеждат като роботи. Ето няколко съвета към фотографите, за това как да предразположат и отпуснат клиентите си пред камерата.
Като фотограф, един от най-ценните инструменти, който трябва да притежавате е това да знаете как да предразположите максимално клиента си, така че той да забрави, че е там и по този начин да уловите всяка една емоция и чувство в този момент. В противен случай, вашите кадри ще изглеждат нагласени, неудобни и неистински. Усмивките ще бъдат стегнати, лицето ще бъде обтегнато и ще има малко емоция в очите. Тогава магията е изчезнала от снимката. Може да направите наистина хубав, технически правилен портрет, но без правилно предаване на емоциите резултата няма да е същия.

Сватбена фотосесия, заснемане на сватба

Позиционирайте ги, след което ги оставете сами

Ако вашият клиент не е професионален модел, то със сигурност няма да знае как да стои, къде да сложи ръцете си, по какъв начин да нагласи ъгъла на лицето си и се усмихне, така че за да изглежда естествено, нагласете клиентите в позите, които желаете. Накарайте ги да разпределят тежестта на крака, който е най-далеч от вас. Нека раздвижат ставите – лактите, китките, коленете – само малко, така че да изглеждат спокойни и ненапрегнати.
Раздвижете лицата им под ъгъл, фиксирайте косата ако трябва, и след това направете няколко снимки, споменавайки, че това са тестови снимки на осветлението. Докато правите това може да ги разсеете, като ги накарате да оправят ревера си или да ги попитате кой е любимия им цвят, храна, или каквото и да е. След като започнат /ако са група от хора/ да взаимодействат един с друг, тогава истинските изображения започват да се появяват. Оттам, може да им дадете някои насоки, като например, „Съберете се по-близо и се преструвайте, че се желаете“, или „Всеки да ми даде най-добрия си фалшив смях“. Това ще предизвика истински смях и веселбата може да започне.

Сватбена фотосесия, заснемане на сватба

Накарайте ги да се смеят

Като фотограф със сигурност много хора са ви казвали „изглеждам ужасно на снимки“. На което може да отвърнете – „Добре, че аз съм този, който ще ви снима днес!“ Опитайте се да направите вашите сесии безгрижни и забавни. Едно от първите неща, които трябва да се направят на сватбения ден или в началото на портретната сесия е да се оцени ситуацията, да разберете как хората си взаимодействат един с друг и след това просто да работите с тях.
Не е нужно да се правите на прекалено остроумен. Може леко да иронизирате себе си или им кажете нещо смешно, което ви се е случило предишния ден. Резултатът е, да накарате хората да се смеят, да се отпуснат, като забравят, че сте онзи, който насочва камерата в лицето им.

** Забележка: Уверете се, че когато ги накарате да се засмеят, може да направите снимката, в подходящата част на смеха – така че да изглеждат най-естествено и не комично и грозно.

Сватбена фотосесия, заснемане на сватба

За да получите онова, което искате, трябва да им покажете какво искате

Ако искате вашият клиент да сгъне лактите по определен начин, вие трябва да му покажете как да изглежда това. Трудно е да се предаде на някой друг позата, която трябва да се заснеме само с думи. Например, по време на сватбата, ако накарате двойката да направи нещо в стил от сорта на „Мръсни танци“, когато булката обгръща с ръце младоженеца, скача върху него и повдига краката си назад, докато го гледа с любов има голяма вероятност изобщо да не разберат за какво става на въпрос. Затова може да поканите някого, втория фотограф, например, и да им покажете нагледно какво се иска от тях.
Понякога, може да не сте в състояние реално да им покажете това, което искате и в тези случаи, използвайте много описателни думи, толкова, колкото е възможно. Например, точно преди сватбената церемония може да изведете младоженеца настрана и да му кажете, че когато дойде време да целуне булката, да го направи като на филм, дълго и продължително, за да може да направите правилните снимки. С шаферките и шаферите, (в зависимост от времето и темперамента) ще трябва да се държите сякаш са топ модели, членове на момчешка банда, или на тайните служби – изобщо нещо, което ще ги накара да са отпуснати и весели, а не като дървета пред камерата.

Сватбена фотосесия, заснемане на сватба

Потвърждение и насърчаване

Можете да правите нещата свързани с фотографията всеки ден (или седмица), но не забравяйте, че вашият клиент (най-вероятно) е невежа в тези неща. Не само, че трябва да им дадете насока и да ги накарате да се чувстват комфортно, но трябва да им кажете, че те се справят страхотно. Поддържането на постоянен поток от положително насърчаване ще помогне на вашия обект или обекти, които ще снимате да станат по-уверени в това, което правят.
Не е задължително да ги претрупвате с комплименти, просто акцентирайте върху някои неща – грим, тоалет, очи и т.н. Може да покажете вълнението и одобрението си от някои наистина добри снимки, които току що сте направили, по начин да изглежда естествено, а не просто по задължение. Не се страхувайте да покажете на вашия клиент изображение или две от дисплея на вашия фотоапарат. Покажете на шаферките образа на булката по време на булчинската сесия и кажете: „Нали тя изглежда невероятно ?!“ Разбира се, всички те ще започнат да пригласят и булката ще се почувства като супермодел.

Сватбена фотосесия, заснемане на сватба

Дайте им съвет какво да облекат и им кажете какво да очакват

За портретните сесии, особено семейните портрети, винаги е полезно, да се помогне на клиентите, относно това, с какво да се облекат и какво могат да очакват. Отминаха дните, когато всеки се появява в бели тениски и дънки (за щастие). Може да дадете примери за цветови комбинации, които могат да изглеждат добре за тяхното местоположение. Кажете им колко време ще е необходимо за снимките, колко и какви аксесоари ще трябва да носят, дори може да направите предположение за обувките. Не забравяйте, че те не правят това всеки ден. Много клиенти нямат представа, какво изглежда добре пред камерата, но вие като фотограф трябва да знаете. Ето някои от общите съвети, които може да дадете на клиентите:
– Изберете тема или цвят
– Не се страхувайте да смесвате различни текстури и цветове
– Изградените модели не са непременно лоши, но ги използвайте разумно.
– Аксесоари, аксесоари.. разумно и приемливо, но освен ако не ви спонсорират, стойте далеч от емблемите и логата им.

В крайна сметка, ако клиентът не знае какво да очаква и ако се чувства така, сякаш не е облечен подходящо за случая, трябва да направите всичко възможно да го накарате да се чувства комфортно – дълъг и труден път, който трябва да извървите като един добър фотограф.

Ключът към това, вашите клиенти да не изглеждат неудобно пред камерата е да ги накарате да се чувстват по-малко неловко. Вашата работа като фотограф е да си взаимодействате с тях, така че те забравят, че сте там с фотоапарат, заврян в лицата им. Колкото по-комфортно се чувстват те с вас, толкова по-истинска емоция ще получите от тях.

Коментари към тази статия