• Фото Видео
  • 15.03.2023
  • Блог
Интериорна фотография
Интериорна фотография

Познаването на функциите на вашата камера и в най-малките детайли е основа за всеки фотограф, независимо дали става въпрос за интериори, сватби, или друга фотография. Но в случая, че се фокусирате върху интериорните снимки трябва да имате малко по-специфични познания. За да получите прекрасни снимки на къщата и нейния интериор имайте на ум следващите 6 съвета.

Правилният фотографски комплект

Широкоъгълните обективи са крайъгълният камък за добрите интериорни фотографии, особено за стаи с по-малка жилищна площ. 16мм-24мм обективи ще ви дадат най-добрата перспектива от ъгъла, докато стандартните такива ще са ви полезни за снимките отблизо. Не е зле подръка винаги да имате светкавица за по-тъмните участъци на стаите. Освен това, дистанционното управление и статива ще ви помогнат да избегнете треперенето, когато снимате на по-ниска скорост.

Правилната бленда и скорост на затвора

Когато снимате цялата стая ще имате нужда от широка дълбочина на полето при малък отвор на блендата. Но когато има интересен обект в стаята, като картина или гоблен по-малкия отвор на блендата ще ви даде фокус на цялата стая, за да може обекта да изпъкне. След като сте избрали блендата, пуснете скоростта на затвора толкова дълго, колкото е необходимо за да уловите правилната експозиция. Триподът е абсолютно задължителен. Използвайте f/11 за фуул фрейм телата, или f/9 при кропнатите, за да си осигурите фокус на цялата стая.

Перфектното осветление

Меката, естествена светлина на ранното утро или късният следобед са перфектния избор за интериорната фотография. Но ако снимате около тези часове трябва да направите вашите настройки спрямо наличното осветление от нощните лампи и полилеите, или тяхната комбинация. Използвайки светкавицата ще осветите по-тъмните места, но помнете, че директната светлина от нея може да предизвика сенки и отблясъци на рефлектиращите повърхности.

Добре планираните ъгли

Повечето професионални фотографи биха ви посъветвали да се позиционирате в ъгъла на стаята и да снимате под приблизително 45 градусов ъгъл. Това ще ви даде възможността да уловите максимално голяма част от стаята, което е най-важното при снимането на интериорите.

Комфортна среда

Поставете се на мястото на зрителите. В повечето случаи те биха си представили как живеят комфортно на това място. Вие няма да можете да направите обширна постановка на имотите, които ще ви се наложи да снимате, но малко внимание към детайла може да направи чудеса. Погледнете завивките и възглавниците да са изпънати, както и се уверете, че в мивката няма мръсни чинии 🙂

Чиста пост-продукция

Премахването на сенките, корекцията на светлината и настройките на нивата на контраст са малки трикове, които ще придадат на фотографиите ви допълнителен блясък. Ако виждате небето навън през прозореца и то не е съвсем лятно, то може да направите така, че да изглежда по-светло, показвайки имота, който снимате в пълния му блясък.

Това са съветите за интериорното снимане, но всъщност може и да експериментирате в търсене на най-добрата снимка.

Коментари към тази статия