• Фото Видео
  • 15.03.2023
  • Блог
Нощна фотография
Нощна фотография

Автофокусът е нещо, което почти всеки фотограф с модерна камера използва по всяко едно време. Но нека погледнем случаите, когато сте решили да снимате през нощта. Намирате добро място, разполагате триножника, фокусирате камерата чрез автофокуса, но усещате, как камерата започва да се мъчи, задвижвайки фокуса напред назад в опити да осигури възможно най-ясно изображение. По-нататък, камерата продължава да търси фокуса но не успява – какво да правим в този случай?
Всъщност, този проблем може да възникне не само през нощта, повечето камери обикновено имат проблем с фокусирането на по-тъмните места. Така че, какво да правим, когато сме в „мрачна“ ситуация и трябва да фокусираме камерата на тъмно?

Търсете най-светлото място
Понякога може да използвате автофокуса дори когато наоколо е доста тъмно повечето от нощните сцени имат поне една две по-светли точки за заснемане. Това може да е благодарение на уличното осветление или луната , но каквото и да е, потърсете най-светлата част от обекта, който искате да заснемете. За да направите това, трябва да намерите светлата точка, която е сравнително близо до желания от вас обект на фокусиране (т.е., трябва да е на същото разстояние от фокусната точка). Автофокусът в този случай трябва да свърши своята работа. Просто се съсредоточете върху този по-светъл участък и вашата камера ще фокусира и обекта, който всъщност искате да заснемете.

Фокусирайте на ръбовете и релефа
Повечето камери фокусират чрез технология, наречена детекция на контраста. Това означава, че камерата ще има най-голям шанс да фокусира нещо, когато я насочите към областта между най-светлият и най-тъмният фон. Така че, не насочвайте камерата в средата на най-светлата точка на обекта, по скоро фокусирайте върху ръбовете и краищата на тази точка. Камерата ще използва контраста между най-светлите и най-тъмните тонове и ще направи добро фокусиране.

Използвайте светкавица
Ако се опитвате да уловите сравнително близки обекти може да ползвате светкавицата за да подпомогнете автофокуса. Това е една от многото причини да имате светкавица в чантата си. Насочете блясъка към вашия обект. Това ще е достатъчно на камерата да фокусира. Запазете настройката, изключете светкавицата и направете вашите снимки.

Композирайте след фокусирането
Да предположим, че вече сте фокусирали добре посредством методите, описани по-горе. Но за да получите желания фокус трябва да движите камерата встрани от желаната композиция, за да фокусирате ръбовете или светлата точка. След като сте фокусирали, върнете камерата в в желаното положение, откъдето искате да направите своята композиция. Не правете нов фокус, просто върнете камерата в старото си положение и направете снимките с фокусировката, която вече сте настроили (трябва да задържите или изключите автофокуса при правенето на снимката).

Използвайте back-button фокусиране
В моменти като тези, за които описваме тук, ползата от т.нар. back-button за фокусирането е наистина голяма. Ако фотоапаратът ви го позволява, отидете в менюто и настройте фокуса така, че да не се задейства при натискане на бутона на затвора наполовина, а по-скоро да се задейства, когато използвате бутона на гърба на камерата. По този начин, фокуса не е зависим от бутона на затвора и няма начин вашата камера да префокусира наново.

Фокусирайте ръчно, използвайки обектива
Ако няма нищо, което да използвате за да подпомогнете автоматичното фокусиране, то може да се наложи да използвате „страховития“ ръчен фокус. Не се притеснявайте – не е чак толкова трудно. В тъмното, често е по-лесно да направите правилния фокус ръчно, отколкото да измъчвате автофокуса на камерата. По-високият клас обективи правят ръчното фокусиране доста по-лесно. В най-високия клас, обективът трябва да има скала за настройка на лицевата страна, която указва разстоянието (във футове и метри), в което фокусирате. Използвайте я за да настроите фокуса.

Фокусирайте ръчно чрез приблизителна оценка
Ако не можете да намерите правилния фокус и обектива няма скала за фокусното разстояние не всичко е изгубено. Може да се доверите на приблизителната оценка на фокуса, като в доста от случаите това върши работа. Просто трябва да снимате с висока стойност на блендата. Това ще създаде широка дълбочина на полето, което ще ви даде опции за вариране във фокусирането. По-конкретно – отворената бленда ще направи обектите в по-голям кръг да изглеждат приемливо остри в кадъра. В допълнение – не забравяйте да снимате с широкоъгълен обектив, който допълнително ще разшири средата в която се опитвате да фокусирате. С отворена бленда и широк зрителен ъгъл ще имате по-голяма свобода при фокусирането. След това просто трябва да се съсредоточите върху ръчното фокусиране на камерата. Ако заснемате широка сцена, която се простира до безкрайност, задайте на ръчния автофокус тази настройка.

Използвайте дисплея на фотоапарата
Ако виждате нещо на LCD дисплея на камерата, то може да го използвате за ръчно фокусиране. Това определено е една добра опция, тъй като веднага може да видите кога обектът е на фокус и кога излизате от него. Пробвайте да използвате каквото и да е, попаднало в полезрението ви за да задържите контрола върху фокуса.

Запомнете, че винаги може да направите още един кадър
Едно от хубавите неща на цифровата фотография е това, че ви дава свобода. Докато сцената е пред вас може да щракате и правите снимка след снимка. Така че – снимайте, вижте какво се е получило на LCD дисплея, и ако фокуса не е добър снимайте отново и отново, докато не го „заковете“.

Всички тези „трикове“ ще ви помогнат ако снимате през нощта или на закрито и тъмно място, но всъщност, някои от тях ще ви помогнат и при дневна светлина, когато камерата си мисли, че е тъмно, просто защото снимате да речем с ND филтри.

Коментари към тази статия