• Фото Видео
  • 28.11.2023
  • Блог
Бизнес планът в сватбената фотография е пред провал?
Бизнес планът в сватбената фотография е пред провал?

Във всеки един договор на сватбеният фотограф трябва да има клауза в случай, че фотографът по определена причина не може да изпълни задълженията си. Дали ще е земетресение, пожар, стачка или друго събитие, извън контрола на двете страни няма значение …

В случай на произшествие вашият бизнес в сватбената фотография трябва да бъде защитен. Трябва да имате план ако се разболеете, в случай на смърт в семейството и за всички други непредвидени случки в живота, които може да попречат на една сватба да се състои или на заснемането и от вас, или вашите сватбени фотографи. Може би си мислите, че подобно нещо никога няма да ви се случи, но проблемът е, че никога не може да сте сигурен. Следователно, за да защитите вашия бизнес, трябва да имате план за извънредните ситуации, който ще ви помогне да изпълните докрай договора си. Това не само ще защити бизнеса ви, но и интересите на вашите клиенти.
Ако все още нямате такъв план за сватбената фотография, то тук ще ви предложим 5 неща, които може да ви подготвят и за най-лошия сценарий.
Направете си спешен списък с фотографи

В случай, че вие като фотограф сте абсолютно възпрепятстван да изпълните задълженията си, уверете се, че имате отпечатан списък на фотографи, с които може веднага да се свържете и да ги назначите като главен фотограф за сватбата, а и на следващата ако има нужда. Списъкът трябва да е изчерпателен, в който да присъстват най-малко 5-10 имена, както и тяхната информация за контакти. Намерете онези, които имат подобен на вашия стил, както и подобен ценови диапазон. В най-идеалният случай те ще бъдат и от вашия район.

Намерете си приятел за най-спешните случаи

Винаги може да изникне непредвидена ситуация, която да ви попречи да изпълните задълженията си. В случаите, когато нямате достъп до списъка с резервни фотографи или по някаква причина не може да се свържете с никой от тях, то трябва да имате верен приятел-фотограф, на който може да разчитате на 100 процента по всяко едно време. Той ще играе ролята на „паник бутон” в най-крайните ситуации, когато нямате никакъв друг избор. Именно на него ще трябва да поверите целия си фотографски бизнес. Той ще бъде вас и вие – него в най-критичните моменти. Направете план как ще протекат нещата в спешните случаи в писмена форма, така че да може да се намери лесно ако някога бъде необходимо. Обсъдете всеки детайл – колко ще струва новото назначение на фотографа, както и как да известите клиентите си за промяната. Уверете се, че вашите приятели и близки също ще познават специалния приятел за спешни случаи, така че да могат да му се обадят за най-лошия сценарий.

Имайте принтирано копие с контактите и детайлната информация за всеки клиент

Би трябвало да имате принтиран, или лесно достъпен файл за всеки един от вашите сватбени клиенти. Всяка папка трябва да съдържа информация с детайлите около сватбата, редът за протичането и, информация за контактите и т.н. Ако вашият софтуер за студиен мениджмънт има запазена тази информация е чудесно, но все пак, препоръчително е да имате и хартиено копие, което в случай, че нещо се случи може веднага да бъде изпратено на личността, поела вашите ангажименти. Най вероятно, той /тя/ ще извърши и редактирането на снимките, ще събере всички плащания и т.н., така че, колкото повече информация му дадете – толкова по-добре.

Уверете се, че всички важни бизнес документи ще са съхранени на сигурно място

След като имате налице всички важни документи, за които трябва стриктно да следите, трябва да сте сигурни, че разполагате с необходимото сигурно място за съхранението им, което освен всичко трябва да бъде и лесно достъпно, като запазите за себе си, както цифрово, така и хартиено копие. Кажете на вашите близки и на вашият приятел за спешните случаи къде точно се намира тази информация, така че ако се наложи някога да могат да я ползват.

Обградете се с подходяща общност от фотографи

В случай на нещо, заради което трябва да отмените всички свои ангажименти за дълъг период, ще трябва да разчитате не само на приятелите – фотографи. В този случай на помощ биха могли да ви се притекат колегите, с които общувате в различните блогове, социални мрежи, форуми и други фотографски общности. Присъединете се в няколко групи, предлагайте помощ на хората, срещайте се с тях – всичко това ще направи бизнеса ви (и не само вашия) едно по-добро място.

Коментари към тази статия