• Фото Видео
  • 02.04.2024
  • Блог
Как да направим сполучливи фотографии на бебето
Как да направим сполучливи фотографии на бебето

Фотографирането на бебетата е доста увлекателна задача, но в същото време и необичайно трудна, тъй като малките „розови ангелчета“ могат да бъдат доста палави и непредвидими. В този материал ще ви предложим няколко простички трика, които ще ви помогнат да направите по-интересни снимките на малките.

Най-важното е да уловите точния момент

Тъй като бебетата и малките деца са непредсказуеми в действията си често ще усещате липсата на камерата, която в момента не е в ръцете, за да запечатате даден миг. Затова първият съвет е – снимайте, снимайте и пак снимайте! По-добре е да се занимавате известно време след това с отделяне на ненужните кадри, отколкото да изпуснете интересния момент. Както показва практиката, от 30 последователни снимки в семейния албум попада само една. Ако правите снимките в помещение, то е желателно там да има добра естествена светлина. Ако камерата позволява може да използвате и серийни снимки.

Постоянно следете за осветлението

Най-добрите детски портрети се получават при естествена дневна светлина. Естествената светлина подчертава красотата и нежността на бебешката кожа. По възможност използвайте светлината, преминаваща през прозорците и избягвайте преките слънчеви лъчи. Снимането под последните може да предизвика нежелани сенки на снимката, а кожата на бебетата ще придобие нездрав вид. За добра снимка е подходящ стандартен 50 мм обектив и режим на камерата при висока светочувствителност. Що се касае до продължителността на експозицията – нека оставим това на камерата! За запълване на всякакви тъмни петна на снимката използвайте външна светкавица с дифузьор.

 

Усмивката

Как да направим сполучливи фотографии на бебето
Как да направим сполучливи фотографии на бебето

Една от най-важните компоненти на добрата портретна снимка е емоцията. Затова внимателно трябва да планирате и организирате контакта с детето. Може да направите смешна гримаса, да привлечете вниманието на детето с ярък предмет или играчка, както и да поговорите с него. Ако нищо не помага извикайте мама. За да избегнете размазване на снимките при едновременно жонглиране с играчките най-добре е да използвате кратко експониране от 1/500 и по-малко с широка диафрагма (f/1.8-f/4).

 

 

 

 

 

Опростен фон

Как да направим сполучливи фотографии на бебето
Как да направим сполучливи фотографии на бебето

Запомнете, че в дадения случай главното украшение на снимката е самото детенце, затова сложните фонове не са необходими. Снимките на бебето на бял, сив или бежов фон изглеждат доста ефектно и професионално. За целта, достатъчно е да обтегнете между два стола подходящ на цвят плат (чаршаф или одеяло). Разположете фона и детето достатъчно близо до прозорците и дайте на малчугана няколко играчки. Сложете камерата в режим на приоритет на затвора и настройте оптимална стойност на ISO, като фокусирате на лицето или очите на детето.

 

 

 

 

 

Направете снимките запомнящи се

Как да направим сполучливи фотографии на бебето
Как да направим сполучливи фотографии на бебето

Фотографиите на децата са преди всичко спомен. Затова, най-добре е да запечатате активността на детето – играта им с други деца, храненето или общуването с приятелите. Въоръжете се с търпение и не пришпорвайте събитията – позволете на детето да бъде естествено. Разположете го на неутрален фон с добро естествено осветяване. За необходимият контраст на изображението използвайте автоматичните настройки. При необходимост може да снимате със светкавица.

 

 

 

 

 

 

Добавете креативност

Как да направим сполучливи фотографии на бебето
Как да направим сполучливи фотографии на бебето

Черно-бялата фотография е „класика в жанра“, като е изключително подходяща за заснемане на децата. Настройте камерата в режим приоритет на диафрагмата с висока нейна стойност за да създадете мек, размит фон. Използвайте точно замерване на експозицията и се фокусирайки върху лицето на детето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Препоръчителните настройки

Главното при работа с децата е бистротата и решителността. Избирайте кратка експозиция и/или високи стойности на ISO.

Необходимото оборудване
Преди всичко – добра фотокамера със стандартен 50 мм обектив. Настройте обектива със затвор от f/1.8 и по-малко (f/1.4 и f/1.2). В комбинация с късата експозиция това ще осигури контраст и рязкост на композицията. В качеството на фиксатор на камерата използвайте не статив, а нещо от сорта на възглавница – така винаги ще можете да нагласите камерата на необходимата височина. За създаване на мек фон подхожда бял или сребрист рефлектор.

Заключение

Снимането на малките деца предоставя широки възможности за създаване на интересни и ценни фотосесии, въпреки, че малчуганите са доста сложен „обект“. Винаги правете повече снимки, отколкото са ви необходими, бъдете естествени, открити и дружелюбни и децата ще ви отговорят със същото. Осигурете си подкрепа – децата може да се изморят, да заплачат и да започнат да капризничат. Затова, за да може да се съсредоточите основно върху снимките ще ви е необходима допълнителна помощ.

Коментари към тази статия