• Фото Видео
  • 24.05.2022
  • Блог
Морски фар
Морски фар

Снимайки морския ландшафт ще бъдем в ролята на наблюдатели, но не и на режисьори на действието, затова е много важно да подберем правилният момент за снимки. Значение има всеки детайл – хората, камъните, дърветата, небето…

Изберете правилното време

Ако имате интерес към фотографирането на морски пейзажи, то преди всичко трябва да се запасите с търпение… трябва да умеете да проследявате промените във времето, цветовете и „настроението” на сцената. Немаловажно влияние на сцената има естествената светлина. Последната притежава три основни характеристики – интензитет, посока и цвят, като всички те се променят в зависимост от времето на денонощието. Снимането в „правилното” време ще ви позволи да получите най-интересните кадри. Помнете и за необходимостта от защита на оборудването от солта и водните пръски – използвайте специални защитни корпуси или дори обикновени пластмасови кутии. Ще имате нужда и от UV филтър за обектива.

Използвайте широкоъгълен обектив

Фотографиите на морето не означават по подразбиране снимки на разбиващи се в брега вълни. В тихият, мъглив ден използвайте широкоъгълен обектив за снимане на морски пейзажи. Намирайки се на плажа може да обърнете внимание на скалите и разглеждащите ги хора. За тази цел се снабдете със статив, защото при малката диафрагма f/16-f/32 ще трябва да увеличите времето за експониране.

Използвайте бърза скорост на затвора

Фотографиите на вълните винаги удивляват и привличат вниманието. За да фиксирате движението на вълните ще ви трябва бърза скорост на затвора примерно, 1/1000 сек. Пробвайте да увеличите експозицията с 1-2 стъпки. Освен това, вълните може да се снимат от разстояние, така че ползвайте телеобектив. Интересните и креативни снимки може да се получат и директно от водата, но в този случай ще ви трябват специални аксесоари за защита на оборудването от водата и солта.

Уловете момента

За да получите по-меки снимки, ще ви трябва по-дълго експониране. Разположете камерата върху статив и изберете режим „приоритет на блендата“. Нагласете експозицията и позволете на камерата автоматично да нагласи диафрагмата. Използвайте ND филтър за да намалите количеството на падащата върху обектива светлина.

Отраженията

Моментите, когато слънцето изгрява или залязва са истинска природна драма, тъй като цялото действие се отразява във водата. Разположете камерата на статив и установете режим AV (приоритет на блендата). Използвайте малка такава f/16- f/32 за увеличаване дълбочината на полето. Ефектът ще бъде още по-добре изразен при използването на поляризационен филтър, който ще подобри цвета на небето, ще осветли облаците и ще намали степента на отражение на водата.

Използвайте линии

Дългото експониране създава интересни ефекти – дълги следи от облаците и спокойна, тиха вода. За ясно предаване на наземните обекти и небето използвайте широкоъгълен обектив и малка диафрагма f/16-f/32. Винаги ползвайте статив ! Помнете, че линиите привличат очите към снимката. Например кеят, започващ от брега и навлизащ в морето създава усещане за безкрайност.

Маяците

Морските фарове са еднакво интересни и за възрастни и за деца. При снимането на маяците най-важното е да се настрои правилната експозиция. Използвайте широкоъгълен обектив и разположете фара в лявата част на кадъра. Използвайте продължителна експозиция за да може да предадете светлинния лъч, който той излъчва. Използвайте диафрагма около f/16, като камерата отново е на статива.

Времето от денонощието има значение

Снимането в ранното утро ще придаде на фотографията червен оттенък. При издигането на Слънцето в хоризонта цветът ще става все по-жълт. Освен това, сутринта сенките от обектите ще са далеч по-дълги, отколкото през деня. Привечер отново се наблюдава увеличение на червения спектър на светлината.

Препоръчителните настройки

Използвайте статив и дълго експониране – започнете от 1/30 сек. При ниска осветеност продължителността на експозицията може да се увеличи до няколко секунди, което придава потресаващ ефект на снимките. Използвайте режим с приоритет на диафрагмата, а скоростта на затвора нека се контролира от камерата. Удачен вариант е да използвате дистанционен спусък за камерата.

Необходимото оборудване

Почистваща кърпичка. Дори ако правите снимки в най-безветреният ден, върху камерата отново ще се наслоят дребни частици солена вода. Затова трябва редовно да я почиствате с мека кърпа.
Филтър за обектива – в моментите, когато не използвате камерата най-добре ще бъде да я приберете в чантата за да я защитите от солените пръски и пясъка. Винаги използвайте защитен филтър за обектива за да не се надраска.
Комплект за почистване на обектива – особено такъв за солените микро капчици. Използвайте специална почистваща течност или дестилирана вода.

Заключение:
Промените в морския ландшафт стават в най-широк диапазон. Дори, когато в морето практически няма вълни, а небето не предава драматичността на деня, истинският фотограф винаги ще намери интересни обекти за снимане – хора, скали, камъни и пясък. Много популярни са снимките, предаващи движението, а отражението във водата винаги привлича погледа на хората. Задължително условие при снимане на морето е използването на поляризационни и неутрални филтри. Помнете, че на първо място са именно филтрите, а след това Photoshop.

 

Коментари към тази статия