• Фото Видео
  • 07.06.2024
  • Блог
Как да организираме фотосесията за младоженците
Как да организираме фотосесията за младоженците

Как да накараме клиентите да ни осигурят няколко часа снимки на сватбата им

Професионалните фотографи, които заснемат сватбения ден имат нужда от достатъчно време за да заснемат и уловят всички важни моменти. Ако наистина искате да израснете в в това поприще, ще трябва да си осигурите поне 3 до 5 часа снимки, колкото и фантастично да звучи за някои. Как да стане това?

Има два основни ключа към осъществяването на тази цел, а именно:

1. Трябва да разберете очакванията на двойката преди те да ви наемат. Когато повечето двойки идват при фотографа, последният е длъжен да им обясни своя стил и какво е необходимо, за да се постигне това. Много важен е предварителния разговор, където да се очертаят рамките на това, което ще се случи по време на сватбения ден, за да направи необходимото за създаване на максимално добри фотографии. Тук трябва да се разясни, че за обмислянето и подготовката, както и за самото заснемане ще са необходими поне от 3 до 5 часа. Изясняването на този казус ще помогне на вас като фотограф, а и на младоженците да се насладят на една перфектна сватба, изпипана докрай във всички детайли, а не претупана, поне що се отнася до снимките.
2. Заснемането на първият поглед, който младоженците ще отправят един към друг непосредствено, след като се видят за първи път по време на сватбата е жизнено важен елемент за фотосесията. Ако не сте запознати къде и кога ще се случи това, трябва да осигурите кратък интимен момент, където младоженците ще се видят наистина за пръв път преди церемонията. Това позволява да уловите реакцията на младоженеца и булката и „специалният момент“, който никога след това няма да се повтори. Улавяйки този момент със сигурност ще си осигурите достатъчно време за наистина добри снимки.

Как да организираме фотосесията за младоженците
Как да организираме фотосесията за младоженците

Времето е всичко

По принцип, повечето сватби започват следобед и дори привечер. Това оставя предостатъчно време за снимки сутринта и през ранния следобед. Трябва да подхождате към сватбения ден без да следвате спонтанно времевата линия, а по-скоро като към създаването на филм. Повечето от вас знаят, че филмите не са заснети така, както се виждат накрая, а на базата на сцените, които е необходимо да се заснемат най-напред, независимо дали става въпрос за параметри като местоположение, осветление, метеорологични условия и др.

През цялото време преди церемонията младоженците може да бъдат на ваше разположение и да бъдат „манипулирани“, така както желаете. Така например, ако булката трябва да излезе от вкъщи в 15:00, това ви дава достатъчно време предварително, за да отделите поне три часа за фотографии преди този час. До този момент във времето, трябва да сте разговаряли с двойката и да разберете колко време те са готови да отделят за снимките. Обикновено първо фотографите снимат младоженците, тъй като за тях е доста по-лесно да се облекат и станат готови за снимките, докато през това време булката се подготвя. След като и двамата са готови отивате на мястото, където ще се случи „първият поглед“. След този момент може да се поразходите заедно и да направите няколко непринудени снимки в различна обстановка или да отидете на предварително планираните места.

Как да организираме фотосесията за младоженците
Как да организираме фотосесията за младоженците

Ползата от наличието на толкова много допълнително време за снимане:

1. Ще свалите от напрежението, което е свързано с правенето на „тонове“ снимки за отрицателно време;

2. Двойката ще се порадва на удълженото време, без да спазват стриктно времевия график, който изведнъж ще им се стовари на главата по време на церемонията – вихрушката от гости и всички други неща, които идват с деня на сватбата;

3. Ще имате достатъчно време за всичко и в никакъв случай няма да закъснеете за церемонията;

4. Ще имате време за дребните детайли, които обикновено пропускаме в бързината, а всъщност са изключително ценни и трябва да бъдат уловени и запазени.

 

 

Как да организираме фотосесията за младоженците
Как да организираме фотосесията за младоженците

Коментари към тази статия