• Фото Видео
  • 14.11.2022
  • Блог
Фотографии на звездното небе
Фотографии на звездното небе

Фотографията по начало е лесно начинание – взимате камерата, насочвате обектива към обекта на вашия интерес и натискате бутона за снимане. Всъщност това не е точно така. Налице са много аспекти на фотографията, при които няма как да направите добри снимки, ако следвате горната логика. В настоящия материал ще се фокусираме върху материя за по-напреднали фотографи, а именно заснемането на звездите, изпълващи небето през нощта или с други думи – астрофотографията.

За да се насладите на последната ще трябва да навлезете по-навътре в използването на някои от ръчните настройки на камерата, като скоростта на затвора, апертурата (блендата) и ISO контрола. Препоръчваме също така за нощните фотографии да снимате в RAW режим, тъй като той дава повече възможности за контрол и редактиране на крайния продукт.

Да започнем с нещата, които ви трябват:

Трипод – ще трябва да работите с експозиция в рамките на десетки секунди, така че ще ви трябва изключителна стабилност на камерата
Камера с ръчни настройки – ръчният контрол на ISO стойностите и скоростта на затвора са нещо основно при заснемането на звездите в небето.
Широкоъгълен обектив – ще имате нужда от много светлина, така че f/2.8 е най-подходящата зона за астрофотографията.
Дистанционен спусък с таймер – имате възможности за различни настройки, като таймер за интервал, таймер за дълга експонация, таймер за продължителността и броя на експонациите.

Комбинирайки това с ултра широкоъгълния обектив дълбочината на полето няма да е проблем.
С тези елементи от екипировката ще имате всичко необходимо за един чудесен старт, като разбира се, налице са още някои потенциални неща, които може да допълнят арсенала във фотографската ви чанта.

Фотографии на звездното небе
Фотографии на звездното небе

Изборът на място
По принцип, не е достатъчно просто да вземете цялата екипировка, а трябва и да намерите подходящото място за заснемането на звездите. Светлинните изблици са сериозен проблем в астрофотографията, така че, ако сте в някой голям град трябва да се отдалечите от него достатъчно далеч с автомобил, за да сте надалеч от светлините.
Както е видно на снимката отдолу, дори град само с 30 000 жители при над 15 километра разстояние е достатъчен да причини доста светлинни отблясъци.
Намирайки правилното място за заснемането на звездите, трябва да имате идея за разположението на някои звезди и съзвездия за вашите фотографии, както и да уловите сърцевината на Млечния път, който изглежда впечатляващо на снимки.

Фотографии на звездното небе
Фотографии на звездното небе

Основната екипировка
Когато снимате тези малки точици светлина ще трябва да уловите максимално количество светлина чрез сензора на камерата. Необходимо е да комбинирате, както споменахме, високи ISO стойности, широка апертура (бленда) и дълга скорост на затвора. За снимката, направена по-горе е използван ISO 1250 и апертура f/2.8, както и експозиция с дължина 30 секунди. Както сте забелязали, в долния десен ъгъл на снимката има доста силен отблясък от светлините на града, намиращ се на разстояние от нас.
Едно от нещата, които трябва да направите за да намалите светлинните отблясъци е да намерите място, където те няма да имат голямо значение. За да направите това е необходимо да заснемете няколко фотографии из целия хоризонт на възможно най-високата ISO стойност, която камерата позволява, като намалите времето за експозиция на всяка от тези снимки. Последните няма да влязат във финалния подбор от фотографии , но ще са ви полезни при определяне на критичните зони със светлинни отблясъци.
Колкото е по-голяма експозицията, ще уловите движението на звездите причинено от въртенето на Земята. Все пак, размазването може да бъде много ефектен начин на заснемане на звездите, както може да видите от фотографията по-долу.

Фотографии на звездното небе
Фотографии на звездното небе

Коментари към тази статия