• Фото Видео
  • 08.08.2021
  • Блог
Преходник от Canon FD към Micro 4/3
Преходник от Canon FD към Micro 4/3

Адаптерите и преходниците за обективи са наистина удобни и практични, ако искате да ползвате различна оптика с вашият фотоапарат. Под „различни” разбирайте такива, които не са съвместими с вашата марка, или модел камера.  Например може да ползвате обективи на резба M42 с различни камери, като Sony E-mount, Micro 4/3, Canon EOS RF, Fujifilm X-mount, както и много, много други варианти. Адаптери за различни комбинации сме представили ТУК . Благодарение на адаптера за обектив, който всъщност представлява пръстен,  свързващ обектива и камерата, можете да използвате стари и любими обективи, с които не искате да се разделяте, дори ако сте сменили марката на камерата. Много фотографи смятат, че адаптерът за обектив е необходим и може да добави гъвкавост към ползването на различни обективи, като същевременно спестява доста пари за закупуване на нови обективи. Преходника за обектив също така може да даде на кадъра допълнително творческо измерение. Разбира се, адаптерите за обективи могат да се използват и за заснемане на видеоклипове.

Настройки на камерата с адаптера за обектив

Когато ползвате камерата с обектив от друга система и съответния адаптер, в доста от случаите ще трябва да направите някои ръчни настройки на вашия фотоапарат, преди да започнете да снимате. Това е така, защото адаптерът за обективи не позволява електронната комуникация да преминава от обектива към камерата и обратно. При повечето адаптери автофокусът не функционира. Разбира се, има някои адаптери, които позволяват предаването на електронни данни от обектива към камерата и обратно. Недостатъкът е, че те обикновено са доста скъпи и от тях няма толкова съвместимост със стандартните модели камери и обективи. В общи линии за да снимате с помощта на преходник за обектив е нужно отворът на диафрагмата да се регулира от обектива, докато скоростта на затвора да се настрои от самата камера и така вече сте готови да направите вашите първи снимки. Добра идея е да проверявате изображенията си, за да се уверите, че експозицията е правилна, а ако не е, просто регулирайте блендата или скоростта на затвора и опитайте отново, докато не сте доволни от резултатите. Ако фотоапаратът ви няма измервателна система, определянето на правилната експозиция за различни условия може да отнеме известни опити и грешки при използване на адаптер за обектив. Като общо ръководство, с ISO настройка 100 и скорост на затвора 1/125 в секунда, изберете около f/22, когато снимате на пряка слънчева светлина или сняг, докато f/16 трябва да е достатъчен за ярка слънчева светлина. Ако слънчевата светлина е по-слаба, опитайте f/11. Облачните условия изискват експозиция от около f/5.6 до f/8, в зависимост от нивото на облаците и сенките наоколо. За да снимате при залез или изгрев слънце, помислете за f/2.8.

Кога да използвате преходник за обектив

Кога да използвате адаптер за обектив зависи най-вече от личните предпочитания. С течение на времето ще разберете кои обективи обичате да ползвате най-много с вашия фотоапарат. Имайте предвид, че може да отнеме известно време, за да настроите обектива с камерата и адаптера, но след като свикнете с настройките, ще видите, че усилието си е заслужавало, особено когато ползвате качествени обективи. А качествени стари обективи има наистина много и не си струва да стоят и събират прах в някой шкаф, като могат да се ползват с вашата камера и подходящ адаптер. Важно е да научите как да използвате адаптера за обектив, като коригирате настройките си ръчно, което повярвайте, с малко опити се постига бързо и лесно и резултатите са 100% положителни. Преходниците за обективи отварят оптимални възможности за използване на различни, но качествени обективи с вашата цифрова камера. Не забравяйте, че всяка камера е различна, така че настройките може да варират леко за всяка марка или модел.

Коментари към тази статия