• Фото Видео
  • 24.02.2022
  • Блог
JPEG и RAW формати
JPEG и RAW формати

Какво означава JPEG? А какво означава RAW? Научете плюсовете и минусите на тези формати на изображения и разберете как заснемането на RAW може да повдигне вашето ниво при фотографиране.
Тук ще разгледаме разликите между RAW и JPEG, за да можете да вземете решение в какъв формат да снимате.

Какво е JPEG?
JPEG е стандартен и широко използван формат на изображения, съдържащ компресирани такива. Това „компресиране“ е отличителният белег на JPEG. Форматът на изображението е проектиран да бъде цифрово компресиран, което прави размера на файла значително по-малък, за да се даде приоритет на достъпността и разпространението. Ето защо JPEG файловете най-често се създават и използват на мобилни телефони, компютри и за разпостранение в интернет.

Какво означава JPEG?
JPEG е съкращение от Joint Photographic Experts Group — името на групата, създала JPEG стандарта.
Технически акроними като JPEG, PNG, TIFF и т.н., определят езика на дигиталния свят. Може би знаем, че JPEG е тип файл за изображения, но никога не сме имали нужда, или не сме се стремили да знаем нещо повече. За изчерпателен преглед на JPEG, може да посетите jpeg.org.

Педимства и недостатъци на JPEG
Когато снимате във формат JPEG, вие компресирате общия размер на снимката. Въпреки че това е чудесно за съхранение на карта с памет, или твърд диск, трябва да сте наясно, че качеството на изображението също е компрометирано при снимане в JPEG.
Въпреки че компромисът с качеството на изображението е идеален при качване на фотографии в мрежата, заснемането на JPEG може да бъде проблем, когато се опитвате да  отпечатате изображението в по-големи размери, като произведения на изкуството, или реклама.

Какво е RAW?
И така, какво означава RAW? Интересното е, че RAW не е акроним. RAW файлът се нарича RAW, тъй като по дефиниция файлът „не е анализиран, оценен или обработен за употреба“. С други думи, RAW файл се отнася до данните за изображението точно както са записани на сензора на вашата камера. Още по-просто казано, RAW са сурови, необработени файлове.

Педимства и недостатъци на RAW
С необработени, некомпресирани данни за изображения, ще имате наистина големи файлове, които могат да отнемат време за обработка. Големите RAW файлове обикновено са между 20 и 40MB и могат да заемат много място на вашите карти с памет и твърди дискове и обикновено отнемат повече време за импортиране и експортиране напред и назад.
Въпреки тези минуси, плюсовете са много. Снимането в RAW осигурява на фотографа един вид застраховка. Ако да речем преекспонирате изображение, това обикновено може да бъде спасено в процеса на редактиране, тъй като RAW файловете съдържат много повече информация за изображението, отколкото техните JPEG варианти.
Заснемането на RAW също ви дава най-големия и най-добрия възможен файл за работа, като същевременно ви позволява да намалявате изображенията, ако и когато е необходимо.
Ако искате да отпечатате изображения в голям формат, или ако снимате за клиенти, които имат такива изисквания, най-добрата практика е да снимате RAW, за да сте сигурни, че имате най-добрия възможен шанс да удовлетворите качеството на печат, или нуждите на клиента.

Примери за JPEG срещу RAW
Въпреки че изглеждат почти еднакви по експозиция и разликата остава относително невидима до етапа на обработка или редактиране, разликата между JPEG и RAW е ясно забележима при редактиране.

Как да снимате в RAW
Настройването на камерата ви да заснема RAW изображения е лесно. Първо, ще трябва да влезете в настройките на камерата за качество на изображението на вашия LCD екран и от там да зададете снимане в RAW.
Ако изпитвате затруднения, направете бърз преглед на ръководството за вашия фотоапарат. Ако не можете да намерите ръководството на вашата камера на хартиен носител, най-вероятно можете да получите достъп до него онлайн, като въведете модела и марката на вашия фотоапарат.
За Canon, например, настройките за качество на изображението често се категоризират в S, M и L, иначе означаващи малък, среден и голям размер на файла. Щракнете върху L и намерете опцията RAW. Най-добре е да оставяте камерата си в режим RAW по всяко време. Разбира се, в този случай ще получите по-големи файлове, стига да имате достатъчно памет, за да ги съхранявате. Така обаче, вие се поставяте в най-сигурната позиция да постигнете крайния резултат, поради превъзходните възможности за редактиране на RAW.
Можете също да настроите камерата си да заснема RAW+JPEG едновременно, т.е. една RAW версия и една JPEG версия на едно и също изображение, но това може да забави цялостната производителност на камерата ви, тъй като тя ще обработва допълнителни данни.

Заключение
Надяваме се, че тази статия е предоставила известна яснота относно плюсовете и минусите на всеки формат на изображение в дебата JPEG срещу RAW. Ако в момента снимате JPEG, препоръчваме да пренастроите вашите камери сега, когато знаете основите защо и как да снимате RAW. Заснемане на RAW може да изглежда смущаващо, но след като изпитате предимствата на редактирането, никога вече няма да снимате в друг формат.

Коментари към тази статия