• Фото Видео
  • 14.11.2022
  • Блог
Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

В много домове животните се считат за пълноценен член на семейството. Не е за учудване, че техните фотографии са толкова популярни. Трудността се състои в това, че животните са много повратливи – те няма да седят и да чакат спокойно да ги заснемете. Затова, няма да ви е излишна малко креативност. Ще се радваме, ако нашите съвети ви помогнат.

 

 

 

 

Предайте характера на домашния любимец

Снимането на животните ще бъде издигнато на принципно ново ниво, ако успеете да предадете характера на домашния ви любимец. Добра идея е да заснемете животните в тяхното любимо място, докато вършат любимите си занимания – сън, хранене или, например, игра с топка. Задайте си въпроса – с какво е уникален моят домашен любимец? Опитайте се да запечатате отговора върху снимката.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Фиксирайте движението

Снимането на животните по време на игра е един от най-добрите начини да получите интересен кадър „с характер“. Животните се движат много бързо, затова ще трябва доста да се потрудите за да не излязат снимките ви „размити“. За да фиксирате движението изберете TV режим. Настройте фокуса на непрекъснато фокусиране (Servo) за да може обективът постоянно да държи във фокус движещото се животно. При възможност използвайте серийно снимане.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Гледай ме в очите

Времето за сън или храненето на животното може да се използва за създаването на уникални снимки – тайната е във фокусирането върху очите. Използвайте стандартен обектив 50мм или телеобектив. Изберете режим за приоритет на диафрагмата и настройте широка такава за размиване на фона отзад. Използвайте точно замерване на експозицията и фокусирайте на очите – тази област трябва да бъде ясна, като при възможност не използвайте светкавица – снимката ще изглежда по-мека.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Добавете на снимката и хора

Например, може да заснемете животното заедно със стопанина. За да не използвате светкавица, която може да изплаши животното най-добре е да снимате извън помещението. За тази цел идеално пасва 50 мм стандартен обектив. Фокусирайте върху очите и се старайте да направите снимките, колкото се може по-бързо.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Преминете на тяхното ниво

Разбира се, не в буквалния смисъл – просто, легнете на земята и тогава снимките ще изглеждат по-естествено. Наистина, в този случай трябва да се откажете от статива, затова, за да фиксирате камерата използвайте няколко книги. За да елиминирате треперенето на камерата преди снимката затаете дъх. За размиване на фона използвайте f/2.8 настройка на диафрагмата. Също така, отчетете факта – колкото е по-бързо е движението на животното, толкова по-кратко трябва да е експонирането.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Не използвайте светкавица

Има няколко причини, заради които трябва да се откажете от светкавицата при снимането на домашните любимци. Например, светкавицата е твърде ярка и превъзбужда животните. При вида на светкавицата те може да избягат и да се скрият, отказвайки въобще да се снимат. Използването на светкавица може да доведе до размиване на детайлите, особено белите детайли на животните с ярки окраски. Има и още една причина – ефектът „червени очи“ е същият като при хората. И накрая, при снимането на животни в различни стъклени жилища – аквариуми, клетки, терариуми и т.н използването на светкавица може да доведе до нежелателни бели петна на снимката. Това се отнася и за металните клетки, тъй като при директно излагане на силната светлина те ще изглеждат бели.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Препоръчителни настройки

Ако снимате животното в движение, използвайте колкото се може по-къса експозиция. Ако животното си почива или просто стои не използвайте светкавица – животните хич не я обичат. Най-добре е максимално да отворите блендата. Освен всичко, това ще придаде и по-художествен вид на снимките.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Оборудването

Телеобектив, най-добре със стабилизатор на изображението. Подходящ е и стандартен 50 мм обектив с f/1.8 или f/2.8, който може да се ползва без светкавица в условията на ниска осветеност.

Снимане на домашни любимци
Снимане на домашни любимци

Заключение

Домашните животни са източник на интересни и разнообразни фотографии – от смешни до сериозни и дори драматични. Сприятелете се със животното, за да привлечете вниманието му и използвайте различни играчки. Осигурете му неговият пълноценен живот и не го оставяйте да скучае. В началото нахранете животното, като самият процес на хранене може да бъде използван за снимките. Ако правите фотографиите навън най-добре е да се възползвате от помощта на някого. Правете много снимки – от всички тях поне няколко ще са истински шедьоври.

Коментари към тази статия