• Фото Видео
  • 28.10.2021
  • Блог
Canon Lens Hood
Canon Lens Hood

Сенникът е един от аксесоарите за обектива на камерата, който често се пренебрегва от начинаещи и дори от някои опитни фотографи. Мнозина смятат, че ролята му е да накара вас и вашето оборудване да изглеждате по-професионално, но това просто парче пластмаса или метал, което се прикрепя към предната част на обектива ви, може да подобри значително качеството на вашите изображения.
Надяваме се, че тази статия ще помогне на начинаещите да разберат по-добре кога и как да използват сенниците за обективи и ще хвърли малко светлина върху това как сенниците са предназначени да се използват за подобряване на фотографиите.

За какво служи сенникът на обектива?
Всъщност има няколко причини, поради които трябва да използвате сенник, особено когато снимате на открито или при условия на снимане, при които ще работите със силни източници на светлина. Тъй като фотографията по същество включва светлината в направата на една снимка, има много случаи, когато сенникът на обектива може да бъде полезен.
Но за да разберете наистина неговата стойност, разберете как един сенник може да работи за вас, след като е правилно прикрепен към вашия обектив. С други думи, той блокира нежеланата светлина, която навлиза в обектива. Основната цел на сенника е да блокира или намали количеството отблясъци на светлина във вашите снимки и действа като козирка за обектива ви. Отблясъците са вид разсеяна светлина, която пада върху лещите на обектива ви от определен ъгъл, но това се вижда трудно с просто око. Това се случва например, когато излезете на ярка светлина. Въпреки че отблясъците на обектива могат да служат като интересни елементи в дадена снимка, те могат да се разсейват, особено когато в крайна сметка покриват обекта ви, или по-голямата част от вашия кадър. Дори когато възнамерявате да добавите отблясъци, твърде много от тях може да накарат вашето изображение да изглежда аматьорски, поради което много професионалисти препоръчват да ги избягвате като цяло чрез използването на сенник за обектива.

Сенникът добавя контраст на изображението
Когато отблясъците от обектива падат върху обекта ви, те по същество блокират изгледа ви. Избледняват вашето изображение и потенциално дори предизвикват обезцветяване до известна степен, като по този начин намаляват контраста и цялостното качество на изображението. Със сенниците можете да предотвратите навлизането на разсеяна светлина в обектива и да гарантирате, че той получава добър, ясен и контрастен образ. Можете да тествате това сами, но се уверете, че използвате едни и същи настройки на експозицията във вашите изображения при сравнението.

Помага за защита на обектива
Допълнително предимство от използването на сенник е, че той служи като допълнителна защита за предната част на обектива.
Много фотографи се задоволяват с UV филтър или дори капачка на обектива, за да предпазят външната леща, но самото позициониране
и материалът на сенниците ги правят по-добър щит срещу случайни удари, драскотини, пръстови отпечатъци и дори падащ сняг и отломки при снимане в сурови метеорологични условия. Въпреки че няма гаранция, че сенникът може да запази обектива ви в безопасност, когато го изпуснете, все още има доста голям шанс сенникът да поеме по-голямата част от удара. Всеки фотограф би предпочел да има спукан сенник на обектива, отколкото спукана предна леща, поради което много професионалисти биха предложили да го държите поставен, дори когато не се притеснявате от нежелана светлина.

Видове сенници за обективи

Цилиндрични сенници

Canon ET-74 Lens Hood
Canon ET-74 Lens Hood

Цилиндричните сенници обикновено работят добре при блокиране на разсеяна светлина и защита на вашия обектив. Те често се използват и са основни за телеобективи. Въпреки че обикновено са дълги, има много малък риск да се появят в кадъра, тъй като зрителното поле става по-малко, когато използвате по-дълги фокусни разстояния.
Ще намерите и гумени сенници за обективи, които са с цилиндрична форма и могат да бъдат сгънати към основата, когато не се използват.

Сенници тип „лале“

Universal Lens Hood
Universal Lens Hood

Сенниците тип „лале“ са уникално проектирани да бъдат по-къси и имат извити прорези, които стратегически блокират светлината, като същевременно са идеални за размер на кадър, предлаган от широкоъгълни обективи. Обикновено тези сенници имат четири „венчелистчета“ и ще трябва да се поставят правилно, за да не попаднат във кадъра.

Има и сенници, които са предназначени точно за даден модел обектив, които се поставят посредством байонет.

Кога да използвате сенник на обектива
Можете да използвате сенник по всяко време на деня и в повечето ситуации на снимане. Но ако трябва да изберете, не забравяйте да ги носите, когато:

Вашият обект е силно осветен
Снимате в или близо до силни източници на светлина
Използвате светкавица извън камерата или друг ярък източник на светлина извън камерата, който създава отблясък на обектива
Снимате през нощта близо до улични лампи, автомобили с включени светлини, сгради и т.н.
Снимате дълго и нямате време за съхранение, или поставяне на защитна капачка на обектива

Изводът е, че може да да държите сенника си монтиран на вашия фотоапарат през цялото време, освен ако не трябва да спестите място в чантата на фотоапарата си и да съхранявате сенниците си другаде.

Как да използвате сенник на обектива
Сенниците на обектива се прикрепят директно към предната част на вашия обектив. Просто го завийте, докато се фиксира стабилно, преди да снимате. Когато не се използват, повечето сенници за обективи могат да бъдат свалени или монтирани наобратно, за да се спести място в чантата. Някои фотографи свалят всички сенници от обективите, които носят, подреждат ги един върху друг и ги съхраняват като дълъг широк обектив. Прекарването на ремъка на камерата през подредени сенници и закрепването им извън чантата на камерата също ви помага да освободите пространството в чантата.

Кога не трябва да използвате сенници
Въпреки всички причини, поради които е добре да се ползва сенника на обектива, има и случаи, когато може да се наложи да го свалите.
Ето няколко от тези ситуации:
Искате ефект с отблясък
Отблясъците могат да помогнат за създаването на по-креативни изображения. Всъщност това е много подобно на този „филтриран“ ефект,
който мнозина се опитват да постигнат с програми и приложения за редактиране на снимки. Ако това е, което се опитвате да постигнете, тогава продължете и снимайте без сенник!

Сенникът на обектива се вижда на вашите снимки
Все още е възможно да заснемете сенника на вашата снимка, дори ако използвате такъв, който е специално направен за обектива, който използвате. Това обикновено се случва, когато използвате камера с пълен кадър (full frame) с обектив, предназначен за по-малки сензорни камери. Някои сенници за широкоъгълни обективи също ще се покажат при най-широкото фокусно разстояние и ще създадат винетиране около изображението ви. Така че, когато видите, че се появява в кадъра ви, просто го свалете. Така или иначе отнема само няколко секунди.

Не можете да поставите сенник за обектива
Може да има моменти, когато трябва да използвате определени филтри или аксесоари (като пръстенна лампа) на Вашия обектив, които не се монтират на резбата или байонета за сенниците. Ако аксесоарът е от решаващо значение за снимката, която се опитвате да постигнете, тогава просто не монтирайте сенника.

Сенникът на обектива блокира вградената ви светкавица
Когато използвате вградената светкавица на вашия фотоапарат, има възможност сенникът на обектива да създаде сянка върху обекта.
В този случай просто свалете сенника или използвайте външна светкавица, която не трябва да е разположена твърде близо до вашия обектив и сенника.

Искате да снимате по-дискретно
Когато използвате много дълги обективи, сенниците могат да привлекат много нежелано внимание. Може да бъде контрапродуктивно, ако искате да снимате откровени лица на улицата, на събитие или на семейни събирания. Журналистите и уличните фотографи се сливат по-добре с тълпата с по-малки фотоапарати и основни обективи без сенници.

Сенникът на обектива улавя вятъра
И накрая, ако снимате там, където е много ветровито, възможно е сенникът ви да улови вятъра и да накара камерата да се разклати, което да доведе до размазани изображения.

Коментари към тази статия