• Фото Видео
  • 23.02.2022
  • Блог
Чанта за фото и видео техника Camrock Tank X60
Чанта за фото и видео техника Camrock Tank X60

Колкото по-отдадени сте на фотографията, било то като професия или като хоби, толкова повече е и оборудването, което трупате. Идва момент, в който цялата техника, с която разполагате, трябва да бъде съхранявана по най-удобния и правилен начин. Същевременно, следва да е лесно за пренасяне и да издържа при пътуване.
Да нахвърляте всичко в обикновени чанти и торби е възможно най-лошата идея. Фотографските чанти, раници и куфари имат едно основно предназначение и то е да пазят техниката  от увреждане.

Какви предимства имат още те:
Разполагат с добре оформени отделения. Така за всеки един аксесоар – от малкия до обемния, има специален отсек, в който да го поставите и да сте сигурни, че при удар или падане няма да пострада;
Прилежно подредените атрибути предоставят възможност за бързо намиране. Повечето ги виждате къде са или просто помните местата им.
Всички джобове и прегради са лесни за отваряне. Така не губите време, когато бързо трябва да извадите нещо.
Ако чантата се носи през рамо, тя задължително има здрави ремъци и няма опасност да се скъса, ако е препълнена.
Материята е здрава, в повечето случаи водоустойчива. Това гарантира, че съоръженията ще останат в изправност при лошо време, или някакво неприятно стечение на обстоятелствата.

Фото чантата не трябва да бие на очи
Чантите, раниците и куфарите за фотографски принадлежности се отличават със своята функционалност, но в никакъв случай не са лишени от дизайнерски почерк и стил. Ако ви е направило впечатление обаче, че те не „крещят“ в ярки цветове и не се набиват на очи, то това не е случайно.
Всеки фотограф се гордее с работата си, но докато я върши невинаги е добре да се афишира. Има места, като музеи, изложби и други, където приканват професионалните фотографи, ако ги забележат, за да снимат.
При снимане в градска среда често се налага фотографът да се слее с хората. Само така може да разчита на техните естествени реакции и движения, които са изключително ценни за сполучливи фотоси. Всеки по-агресивно изписан надпис, марка или фирмен знак привлича внимание и кара преминаващите да извръщат глави и да бягат от насочения обектив.
Фотографската техника, особено професионалната, е достатъчно скъпа, което я прави привлекателна за уличните крадци. Когато чантата е по-семпла и обикновена на вид, вероятността да стане обект на похищение е значително по-малка.

Колко чанти трябва да има един фотограф
Няма универсална чанта или раница, която да е най-добра за всички. Тя трябва да бъде удобна и достатъчна като обем, а това за всеки е различно. Техниката определя чантата. Значение има и къде ще правите снимки и доколко достъпно е мястото – дали може да се стигне с автомобил до него или ще трябва да носите всичко на ръце.
Една огромна фото раница може да побере много, но едва ли ще успеете дълго да се придвижвате пеша с нея на гръб. Ако сте тръгнали с велосипед, също ще ви трябва по-компактна чанта, в която да сложите само най-необходимото.
Повечето фотографи признават, че имат по няколко. Опитът ги е научил, че трябва да разполагат с две и повече фото чанти, отличаващи се по вид, размер и вместимост. Тръгвайки да снимат, вземат тази, която ги устройва най-добре за конкретната задача.
Често се налага фото техниката да бъде с вас по време на полет със самолет. Отново е въпрос на личен избор какво точно ще вземете при пътуването. Едни споделят, че предпочитат да напълнят всичко в по-голяма раница, в която могат да добавят и лични вещи. Други предпочитат да разпределят снимачната техника в две по-компактни фото чанти, които се събират в ръчния багаж. Така се чувстват по-гъвкави, когато пристигнат на място, тъй като не са длъжни да носят със себе се целия товар, излизайки за различни снимки всеки път.
Каквото и да решите да си купите за наличния ви фото арсенал, не забравяйте, че камерите, обективите, светкавиците и всичко останало е достатъчно скъпо, за да го пъхнете с лека ръка в най-евтината раница. Рискът да го загубите, като го счупите или повредите е голям и не си заслужава подобна необмислена спестовност.

Коментари към тази статия