• Фото Видео
  • 21.05.2022
  • Блог
Skylight филтър за обектив
Skylight филтър за обектив

Преди време никой уважаващ себе си фотограф не би оставил обектива незащитен без  skylight филтър и ако не използваше такъв филтър, тогава би използвал UV филтър. Но нито Skylight 1A, нито Skylight 1B не са много популярни в днешно време …

И така, защо изобщо е изобретен Skylight филтърът? Когато цветният филм стана популярен, особено диапозитивния филм, забележим проблем при някои условия беше синият отенък в избраженията, който може да влоши цялостния цвят на снимката. Това се причинява от синкава студена светлина, особено в небето и облаците, откъдето идва и името „skylight” филтър, а също и например в сенките при заснемане на кадри със сняг. Skylight филтърът всъщност е много фин пурпурен цветен филтър, като 1A филтрите са с по-лек нюанс от 1B филтрите. Поради това, те „загряват“ студено тонизирани снимки. Като бонус, той също така предпазва предната леща на обектива от надраскване, нараняване, прах, замърсяване и др.. Ако филтърът поеме удара или драскотината, той може да бъде заменен лесно и евтино, за разлика от повредената леща на обектива.
Някои фотографи все още разчитат на предимствата на Skylight филтъра, дори и с цифрови фотоапарати, които са по-малко податливи на несъвършенства на цветовия баланс. Въпреки че, честно казано, повечето хора ценят физическата защита на предната част на обективите си благодарение на филтъра, отколкото ефекта върху цветовия баланс. Вярно е също, че нарастващата тенденция е да оставяте обективите без филтри и е трудно да се спори защо. Оптичният филтър „изсмуква“ малко от светлината, пропусната през него и дори филтър с многослойно покритие може да пропусне допълнителен блик. Също така се твърди, че добавеният пурпурен оттенък може да развали естествените тонове на кожата. Независимо от това, Skylight филтрите продължават да се продават.

Коментари към тази статия