• Фото Видео
  • 25.10.2023
  • Блог
Снимки с боке
Снимки с боке

Боке – това е зоната на кадъра намиращ се извън фокус. Обектите, попадащи в зоната се размиват, благодарение на което стават трудно разпознаваеми, но много красиви. С помощта на боке на снимката може да се рисуват цели абстрактни картини. Красивото боке е много ценено в много жанрове на фотографията, особено при портретите и натюрморта.

Какъв обектив „размива“ най-красиво фона? При кой обектив се получава красиво боке и при кой – не?

В интернет пространството споровете около този въпрос не затихват. Но все пак, всичко опира до вкус – някои обичат „размиването“ на един обектив, други на друг. Важно е да се има предвид това, че при различните модели обективи не само силата, но и характера на „размиването“ са различни. Като цяло, при боке снимането, изборът на обектива може да се сведе до няколко съвета:

  • Боке обективите с фиксирано фокусно разстояние са по-добри от тези със зуум.
  • Обикновено, за боке се избират обективи с фокусно разстояние от 35 до 200 мм . По-широкоъгълните обективи се използват рядко, тъй като с тях трудно може да се получи приятно размиване на фона.
  • За работа с боке се използва светосилна оптика. В най-добрия случай това са обективите със светосила по-голяма от 2.8 – на тях се получава силно и красиво размит фон.

Спрямо тези критерии може да се използват и портретните обективи, в това число и Nikon AF-S 50mm f/1.4G Nikkor , Nikon AF-S 50mm f/1.8G. Такъв обектив ще бъде чудесен избор за да изпробвате своите сили в работата с боке с фотокамерите, използващи матрица във формат APS-C. Освен това, споменатите обективи не са много скъпи.

Изключително добър за боке е обектива Nikon 85mm f/1.4D AF Nikkor. Този модел е прославен със своя рисунък. Впрочем, в този обектив има и по-нова версия, при която автоматичният фокус би работил с всяка камера. Това е Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G. Със създаването на красиво боке се справя и специално създаденият за любителските огледални апарати с APS-C матрица достъпен обектив Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX Nikkor. Тук сме дали примери с обективи на Nikon, но да не забравяме, че идентични по параметри обективи има и при другите марки камери, като Canon, Sony, Fujifilm и т.н..

Сам по себе си, изборът на добър обектив не може да даде красив кадър с красиво боке. Разбира се, че трябва да се замислим и над избора на обекта на снимане, мястото, осветлението и фона. Ето няколко практични съвета относно това:

  • Разбира се, боке би било добре да се снима навън, на улицата. Колкото по-далеч е фонът от обекта на снимане, толкова по-силно ще бъде размиването във заден план. Ако обектът на снимките и фонът са разположени плътно един до друг едва ли ще получите силно размиване. Най-добре е фонът да е разположен минимум на няколко метра разстояние.
  • Трябва да помислим и над избора на времето при което ще се правят снимките, а следователно и за осветлението. Най-изразителната светлина е тогава, когато слънцето се намира ниско над хоризонта или с други думи – сутрин или привечер.
  • Кадрите с боке отлично се допълват от светлините на автомобилите и уличните лампи. Всъщност тези светлини се превръщат в красиви кръгове.
  • Не се стремете да размивате напълно фона, снимайки от максимално близко разстояние някакви дребни предмети. Така задният план ще се размие твърде силно и ще стане еднороден. Интересно изглеждат снимките, които имат бликове и обектите във фона, макар и не резки не губят своята форма.
  • Важно е да разберете, че освен боке в кадъра трябва да присъства интересен обект на снимане. Това може да бъде симпатична тревичка, листенце, елемент от градската инфраструктура (детайл от моста, парапет, пощенска кутия и др.). Резкият обект в кадъра ще помогне на зрителя да не загуби окончателно връзката с реалността.
Снимки с боке
Снимки с боке

Малко и за параметрите на снимките:

Най-главното условие за получаване на малка дълбочина на рязкостта, а съответно и боке, се явява отворената диафрагма. Снимайте на отворена бленда! Контролирайте го най-удобно в А-режим (приоритет на бленда). Всички останали параметри се подбират изхождайки от ситуацията при която снимате.

Коментари към тази статия