• Фото Видео
  • 29.09.2022
  • Блог
Батерия Olympus BLX-1
Батерия Olympus BLX-1

Ако сте професионален фотограф едва ли бихте тръгнали на сесия без в чантата ви да присъстват поне 2 резервни батерии за фотоапарата и другата техника, която ползвате по време на своята работа.

Но, както може да се предположи, голямата част от потребителите на фото и видеокамерите са просто фенове и любители, така че за мнозина горният въпрос не е уместен. И има защо! Ясно е, че когато се разхождаме в парка, отиваме на море или планина винаги има моменти, които трябва да бъдат запечатани на „кадър”. И докато в най-широката си аудитория любителите фотографи използват възможностите на своите смартфони за да направят непринудени фотографии и видео, то малко по-взискателните такива използват различните видове камери за целта.

Говорейки за камери, тук разнообразието е огромно – от малките „сапунерки” през средния клас цифрови апарати та до „тежката артилерия” с възможности за заснемане във високите HD резолюции, включително и 4К видео. И докато малките цифрови апарати, въпреки повишеното, (в сравнение с миналите години) качество на снимките, както и с широката си функционалност са сравнително икономични откъм потребление на енергия, то при камерите от средния клас и големите цифрови огледално-рефлексни апарати положението е съвсем различно.  С навлизането на новия 4К видео формат все повече от популярните производители включват тази опция във функционалността на своите продукти, като съответно с това потреблението на енергия от тях скача неимоверно – снимането на 4К видео изисква не само огромно количество памет, но и голям запас от енергия.  Така че, ако имаме намерение да снимаме фото и видео с висока резолюция, използвайки скъпия си безогледален, или DSLR апарат например, то във фотографската чанта задължително трябва да присъстват минимум 2 резервни батерии. Макар това да звучи като излишно „презапасяване”, всъщност си е чиста необходимост – въпреки огромните рекламни надписи на кутиите, където се говори за живот на батерията с часове и дори дни, то започвайки да снимате в 4К резолюция ще установите, че става въпрос не за дни, и часове, а дори за минути. Така че, сложете си поне 2 батерии в чантичката, нито ще натежат кой знае колко, нито пък са изключително скъпи, но затова пък ще си спестите огорчението от това,  да се окажете с „мъртва” камера в ръце точно в разгара на купона или събитието, което сте си поставили за цел да заснемете.

Коментари към тази статия