• Фото Видео
  • 28.03.2024
  • Блог
Преходник от Canon EF, Canon EOS към Micro 4/3
Преходник от Canon EF, Canon EOS към Micro 4/3

Някога чудили ли сте се как можете да използвате обектив от марка, различна от марката на вашия фотоапарат? Прочетете, за да разберете как да се възползвате максимално от всички налични аксесоари за фотография с лесен за използван адаптер, който е неизменна част от всяка фотографска чанта.

Адаптерът за обектив помага да се преодолее различието между несъответстващи марки и типове монтиране на обективи и байонети на фотоапарати. Така че, ако искате да използвате например обектив Canon с фотоапарат Sony, адаптерът може да направи това. Адаптерите за обективи могат да бъдат вашият билет за един изцяло нов свят във фотографията. Чрез използването на такива преходници има толкова много опции и толкова много потенциал за нови и вълнуващи начини за снимане.

Какво е адаптер за обектив

Адаптерът ви позволява да свържете обективи към вашия фотоапарат с различен байонет. Това означава, че можете да свържете да речем обективи на Nikon към тяло на фотоапарат Canon, или дори стари обективи към тялото на вашия цифров фотоапарат. Възможностите и комбинациите са наистина много.

Защо да използвате адаптер за обектив

Защо искате да използвате стар обектив на цифров фотоапарат? Тъй като много от старите лещи са със страхотно качество, а същевременно са много по-евтини от съвременните. Докато професионален обектив за цифров фотоапарат може да струва хиляди левове, можете да изберете висококачествени ретро обективи за стотина или дори няколко десетки левове. А с правилния адаптер за обектив можете да снимате с обективи със страхотно качество без това да бърка в бюджета ви.

Къде трябва да използвам адаптер за обектив

Можете да използвате адаптер за обектив навсякъде, където обикновено снимате. Те отварят повече творчески възможности.Ако сте планирали фотографско приключение, можете да вземете своя безогледален фотоапарат, а също ако имате и огледално-рефлексен, а защо не и стар аналогов и с правилните преходници да смесите и комбинирате обективите си. С толкова много различни комбинации, това ви кара да преразгледате своята гледна точка и може да отвори нови творчески възможности у вас.

Кой би използвал адаптер за обектив

Фотографи с ограничен бюджет или тези, които търсят по-алтернативни начини да подобрят своите изображения и да експериментират със стила си, биха могли да се възползват от изпробването на адаптер за обектив, особено ако вече имат различни марки фотоапарати или дори стари аналогови обективи в комплекта си.

Ако се интересувате от снимане с по-добро стъкло, не е задължително да харчите цяло състояние за нов обектив, когато адаптерът може да бъде по-достъпна, но еднакво възнаграждаваща алтернатива.

Как да използвате адаптер за обектив

За да използвате преходник за обектив, просто го третирайте така, сякаш монтирате обектив към вашия фотоапарат. Започнете, като премахнете обектива от камерата си и го съхранявате безопасно. Инсталирайте адаптера за обектив към вашия фотоапарат и след това монтирайте обектива който ще ползвате към адаптера.Всъщност няма значение дали използвате твърд, широкоъгълен, или телеобектив– стига да имате правилния адаптер за типовете монтиране, които се опитвате да свържете, то тогава нещата ще се получат.

Влияят ли адаптерите за обективи на качеството на изображението

Повечето преходници за обективи обикновено нямат стъкло и не влияят на оптичните характеристики на обектива.

Влияят ли адаптерите на обектива на фокусното разстояние

Не, истинското фокусно разстояние на вашия обектив няма да се промени, когато използвате адаптер. Ако обаче използвате камера с ASP-C сензор, това може да промени фокусното разстояние. Фотоапаратът ще приложи фактор на изрязване в зрителното поле на обектива, което ще направи изображението да изглежда по-увеличено, отколкото през вашия визьор.

Какъв адаптер за обектив трябва да взема

Това до голяма степен зависи от типа байонет на вашата камера и типа байонет на обектива, който искате да използвате – намирането на съответствие между двете ще ви отведе до адаптера за байонет, от който се нуждаете.

Адаптери за различни байонети може да разгледате в магазина ТУК

Коментари към тази статия